Κέντρα Αποκατάστασης στην Κύπρο: Έντονες Αντιδράσεις Προτού Κατατεθεί το Νομοσχέδιο

Έντονες αντιδράσεις και αλληλοκατηγορίες αναφύονται στον χώρο των κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, ακόμη και πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία τους. Νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) εξέφρασαν δημοσίως την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, προτού καν εισαχθεί προς συζήτηση στην Βουλή.
Η ιστορία του συγκεκριμένου νομοθετήματος χαρακτηρίζεται από διαρκείς τροποποιήσεις και μετακινήσεις μεταξύ Βουλής και Υπουργείου Υγείας, λόγω διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Η τρέχουσα διαμάχη φαίνεται να κορυφώνεται, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών αποκατάστασης στο νησί.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των νοσηλευτηρίων, κ. Σωκράτης Ιωακείμ, διατύπωσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, τόνισε ότι το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο “αφαιρεί από τα Κέντρα Αποκατάστασης την ιδιότητά τους ως νοσηλευτήρια, εντάσσοντάς τα σε μια νέα κατηγορία δομών.” Σύμφωνα με τον κ. Ιωακείμ, αυτή η αλλαγή ισοδυναμεί με “την εξίσωσή τους με τους οίκους ευγηρίας και ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.”
Επιπλέον, τα νοσηλευτήρια επισήμαναν ότι το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να επιτρέψει τη μετατροπή οίκων ευγηρίας σε κέντρα αποκατάστασης χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Από την πλευρά τους, τα νοσηλευτήρια κάλεσαν την Πολιτεία να προβεί σε αναθεώρηση του νομοσχεδίου, με στόχο τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας. Ζητούν διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες αποκατάστασης θα συνεχίσουν να παρέχονται με βάση αυστηρά πρότυπα και με την απαραίτητη προστασία των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι, λόγω έλλειψης νομοθεσίας, καμία δομή στην Κύπρο δεν διαθέτει επίσημη άδεια λειτουργίας ως αναγνωρισμένο κέντρο αποκατάστασης. Τα υπάρχοντα κέντρα λειτουργούν με άδειες νοσηλευτηρίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν οίκοι ευγηρίας που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες χωρίς την αντίστοιχη εποπτεία.
Εν κατακλείδι, η πορεία του νομοσχεδίου αναμένεται να εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στάση που θα τηρήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η έλλειψη νομοθεσίας έχει επίσης επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης μέσω του ΓεΣΥ, καθώς προσφέρεται μόνο ένα μέρος των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Η επίλυση του ζητήματος κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας και την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης στους πολίτες.