Η προγραμματισμένη για σήμερα, κατεπείγουσα, ψήφιση της πρότασης νόμου της Επιτροπής Υγείας για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) αναβλήθηκε, μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η εν λόγω πρόταση νόμου αποσκοπούσε στην άμεση κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία επιτρέπει σε μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ ιατρούς να συνταγογραφούν εντός του Συστήματος.
Η απόφαση για αναβολή ελήφθη μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία συζητήθηκε η εν λόγω πρόταση νόμου. Παρά την πρόθεση του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Ευθύμιου Δίπλαρου, να προωθηθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση, η Ολομέλεια αποφάσισε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω συζήτηση και μελέτη στην Επιτροπή Υγείας, προτού τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.
Το αντικείμενο της τροποποίησης εστιάζει στην άρση της ασάφειας που επέτρεψε στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι, στην ερμηνεία του όρου «ιατρός» στις σχετικές διατάξεις, δεν γίνεται διάκριση μεταξύ συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων ιατρών με τον ΟΑΥ.
Την αναβολή της κατεπείγουσας ψήφισης ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενδελεχή μελέτη της δικαστικής απόφασης. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα λάθη και να διασφαλιστεί το κύρος της Βουλής. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση αντίδραση της Βουλής θα μπορούσε να θεωρηθεί άκομψη, καθώς και να επιβαρύνει τον αιτητή με δικαστικά έξοδα σε περίπτωση έφεσης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για σοβαρή και λεπτομερή μελέτη της δικαστικής απόφασης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατεπείγουσα ψήφιση θα διόρθωνε ένα υφιστάμενο λάθος. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή σέβεται την παράκληση των δύο αρχηγών κομμάτων για προηγούμενη συζήτηση και θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια μετά από αυτή.