Ο-Γενικός-Γραμματέας-του-ΟΗΕ-Αντόνιο-Γκουτέρες-στη-Γενεύη-euronews-Φαίη-Δουλγκέρη
Στο δείπνο, που ξεκίνησε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα, συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα από την Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή κοινότητα, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα, παρόντες είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με τον ειδικό του απεσταλμένο, Γκιουνές Ονάρ.
Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν ο Υφυπουργός Ευρώπης, Στίβεν Ντάουτι, και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ. Την τουρκική αντιπροσωπεία ηγείται ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
Ο-Γενικός-Γραμματέας-του-ΟΗΕ-Αντόνιο-Γκουτέρες-στη-Γενεύη-euronews-Φαίη-Δουλγκέρη
Εκτός από τον κ. Γκουτέρες, τους Ηνωμένους Εθνών εκπροσωπούν η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Σημαντική ήταν η δήλωση στήριξης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το δείπνο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες, θεωρείται κομβικό, καθώς παρέχει την ευκαιρία σε κάθε πλευρά να εκθέσει τις θέσεις της και να θέσει το πλαίσιο για τις αυριανές συναντήσεις. Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται ότι θα δώσει το στίγμα των προσδοκιών του από τη διαδικασία και θα καθορίσει εν πολλοίς την ατζέντα των αυριανών διαβουλεύσεων.
Η σύνθεση του δείπνου και οι αυριανές συναντήσεις δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού, σύμφωνα με τις προσδοκίες της Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος
Επιστολή Χριστοδουλίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ: Σήμα Αναγνώρισης και Ξεκάθαρης Θέσης ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό
Εν μέσω πυρετωδών διπλωματικών διεργασιών ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φέρεται να έχει ήδη προβεί σε μια σημαντική κίνηση. Όπως ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά την παραλαβή της πρόσκλησης.
Η επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώνει δύο κεντρικά μηνύματα:
1. Αναγνώριση της Προσπάθειας του ΓΓ: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει την αναγνώριση του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την αναβίωση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια διάθεση θετικής συνεργασίας και υποστήριξης προς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην αναζήτηση λύσης.
2. Ξεκάθαρος Προσδιορισμός της Ιδιότητας: Δεύτερον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει ότι συμμετέχει στην άτυπη διάσκεψη υπό τη διπλή ιδιότητά του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η σαφής αυτή αναφορά θεωρείται κρίσιμη, καθώς υπογραμμίζει τη νομιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα της παρουσίας του Προέδρου στη διαδικασία.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν εντατική και συστηματική προετοιμασία, με στόχο ο Πρόεδρος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιονδήποτε ελιγμό ή θέση που μπορεί να διατυπωθεί από τους άλλους συμμετέχοντες.
Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η προετοιμασία είναι εντατική και η βούληση σαφής, με σταθερή προσήλωση στις θέσεις που βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως κρίσιμη, υπογραμμίζοντας την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα. Τόνισε δε τη συνεχιζόμενη εντατική προεργασία και προετοιμασία, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή συμβολή στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η επιστολή του Προέδρου Χριστοδουλίδη αποτελεί, επομένως, μια στρατηγική κίνηση, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών που αναμένονται. Η έκβαση των προσπαθειών αυτών παραμένει αβέβαιη, ωστόσο, η σαφής και προετοιμασμένη στάση της κυβέρνησης υποδηλώνει μια αποφασιστικότητα για την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Οι Τελικές Παρεμβάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει των Συναντήσεων στη Γενεύη
Η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επί ελβετικού εδάφους, υπό την προεδρία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων από την πολιτική ηγεσία σχετικά με πιθανά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα σήμερα και αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, προσφέροντας μια σειρά πιθανών στρατηγικών ανάλογα με τις εξελίξεις.
Πρωτοφανής Σύμπνοια
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ήταν η πρωτοφανής σύμπνοια που επέδειξε η πολιτική ηγεσία. Εκτός από την ικανοποίησή τους για την ενδελεχή προετοιμασία ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν με εισηγήσεις και προτάσεις.
Μάλιστα, όσοι είχαν προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, υπογράμμισαν το εξαιρετικό κλίμα και την επικράτηση του ευρύτερου εθνικού συμφέροντος έναντι των όποιων κομματικών σκοπιμοτήτων.
Η Αξία της Παρουσίας
Παρά τις φωνές που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της διάσκεψης και της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας στη Γενεύη, η συνεισφορά της κρίνεται καθοριστική. Οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας απέδειξαν τη σημασία της παρουσίας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και τη χρησιμότητα των απόψεων και των εισηγήσεών τους, καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα.
Ικανοποίηση από την Κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ιδιαίτερα παραγωγική, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.
«Παρά τις διαφορετικές ενδεχομένως επί μέρους προσεγγίσεις, αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση, να τονίσουμε, να υπογραμμίσουμε, είναι την ενότητα αλλά και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκεται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα στη Γενεύη.»
Ο ίδιος τόνισε την ομοθυμία και το εποικοδομητικό πνεύμα ενότητας, με κοινό στόχο να αποτελέσει η πολυμερής διάσκεψη εφαλτήριο για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Εντατικοποίηση των Διπλωματικών Προσπαθειών για το Κυπριακό: Ανοικτή Γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας και Διπλωματική Κινητοποίηση στη Γενεύη
Εν μέσω ανανεωμένων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημερώνοντάς τον διαρκώς για τις εξελίξεις. Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Παράλληλα, στη Γενεύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη διπλωματική κινητοποίηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, εκπροσωπεί την Ελλάδα στις άτυπες συζητήσεις για το Κυπριακό, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη των συζητήσεων, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για μια ενωμένη Κύπρο και απέρριψε κατηγορηματικά τη διχοτόμηση ως λύση, υπογραμμίζοντας ότι μόνη λύση είναι η σύνθεση για μια ενωμένη Ευρώπη και έναν ειρηνικό κόσμο. Επίσης, υπογράμμισε τη συμφωνημένη ενεργή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η παρουσία της επικεφαλής του τμήματος Κυπριακού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Τζούλια Μπερτετζόλο, στη Γενεύη, σηματοδοτεί την αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η κυρία Μπερτετζόλο αναμένεται να συναντηθεί με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κυρία Μαριλένα Ραουνά, σηματοδοτώντας την επιδίωξη συντονισμένων ενεργειών. Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με περαιτέρω συναντήσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν και την παρουσία της στην ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες.
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση στήριξης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κόστα επανέλαβε την σταθερή δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τόνισε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας.
Η ένταση των διπλωματικών προσπαθειών και η υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση καταδεικνύουν την βαρύτητα που αποδίδεται στην αναζήτηση μιας λύσης στο Κυπριακό. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των εν εξελίξει συνομιλιών και η προοπτική για μια νέα ώθηση στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.