7 TO 7 NEWS

ΚΥΠΡΟΣ

Η εισαγωγή ενός νέου συστήματος διορισμών στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο

child, the game, peace, people, human, babies, boy, baby, to laugh, kids, toy, aeroplane, hammer, abacus, notebook, drawing, service, education, educational, colors, abacus, abacus, abacus, abacus, abacus, education
Το Υπουργείο αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία εδώ και αρκετούς μήνες, μια γνωμάτευση που φαίνεται να "κόλλησε" και η καθυστέρηση της οποίας δημιουργεί επιπλέον πίεση και ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς

Το προτεινόμενο νέο σύστημα διορισμού στην Δημόσια Εκπαίδευση στην Κύπρο αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού και διαλόγου.

Η επικείμενη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων από την 1η Σεπτεμβρίου 2027, πυροδοτεί αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την ΠΟΕΔ, η οποία εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς την κατάργηση αυτή, αλλά και γενικότερα για τις στρεβλώσεις που εντοπίζει στο Νέο Σχέδιο Διορισμών.

Η απόφαση της ΠΟΕΔ να συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις τον Μάιο του 2025, με στόχο την εξουσιοδότηση για δυναμικά μέτρα, υπογραμμίζει την βαρύτητα που αποδίδει στο ζήτημα και την ανάγκη για άμεση επίλυσή του από το Υπουργείο Παιδείας.

Η ανησυχία της ΠΟΕΔ έγκειται στην διασφάλιση της έγκαιρης και επαρκούς στελέχωσης των σχολείων, καθώς και στην αποφυγή αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών, είτε ανήκουν στον κατάλογο διοριστέων, είτε στον κατάλογο διορισίμων.

Οι ενστάσεις σχετικά με την επεξεργασία των βαθμολογιών και τη σύγκριση των εξετάσεων διαφορετικών ετών, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τις πιθανές αδικίες του συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξαντλητικό και διαφανή διάλογο, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης.

Η εισαγωγή ενός νέου συστήματος διορισμών στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πάνω από μια δεκαετία.

Αρχικά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, είχαν εκφράσει θετική στάση απέναντι στο προτεινόμενο σύστημα.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, και συγκεκριμένα το 2027, η ανησυχία για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υφιστάμενων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα αυτών που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, έχει αυξηθεί.

Η ΟΕΛΜΕΚ ζητά τη δημιουργία κλειστού καταλόγου για αυτούς τους εκπαιδευτικούς, παράλληλα με βελτιώσεις στο σύστημα που θα αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις. Η ΟΛΤΕΚ, από την πλευρά της, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης των εκπαιδευτικών με εμπειρία και υπηρεσία, καθώς και την εισαγωγή αλλαγών που θα ενισχύσουν την αξιοκρατία στο σύστημα.

Παρά τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, η τελική έκβαση του θέματος παραμένει αβέβαιη.

Το Υπουργείο αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία εδώ και αρκετούς μήνες, μια γνωμάτευση που φαίνεται να “κόλλησε” και η καθυστέρηση της οποίας δημιουργεί επιπλέον πίεση και ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς.

Η έκβαση αυτής της γνωμάτευσης αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τελικό σχήμα του νέου συστήματος διορισμών και στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί, στο μέτρο του δυνατού, τις απαιτήσεις όλων των πλευρών.

About The Author