Η 7η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης θέτει σε πρώτο πλάνο την κατάσταση των γλωσσών μειονοτήτων στην Κύπρο. Παρά την κρατική υποστήριξη που απολαμβάνουν ορισμένες γλώσσες, όπως η Δυτική Αρμενική, η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η υποστήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στην ανάπτυξη νέων δομών, όπως το Κέντρο Συνεργασίας Κορμακίτη, έχει δώσει ώθηση στη διδασκαλία των μειονοτικών γλωσσών. Ωστόσο, η αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να επεκτείνει τη διδασκαλία της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής, που διδάσκεται μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με περιορισμένες ώρες, εγείρει ανησυχίες. Η έλλειψη καταρτισμένων εκπαιδευτικών καθιστά δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξη της γλώσσας.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Αναζωογόνηση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής γλώσσας αποτελεί θετικό βήμα, όμως απαιτούνται πιο αποφασιστικά μέτρα και συνεργασία μεταξύ των ομιλητών και των κρατικών αρχών. Προτεινόμενα επιστημονικά προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία αρχείου προφορικής παράδοσης είναι αξιόλογα και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυση ειδικών εδρών για την Αρμενική και Κυπριακή γλώσσα.
Η ευαισθητοποίηση γύρω από τις προστατευόμενες γλώσσες, καθώς και οι πολιτιστικές τους πτυχές, είναι κρίσιμη και πρέπει να επεκταθεί μέσω των μέσων ενημέρωσης και άλλων τομέων. Η κατάσταση είναι επείγουσα, και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση της διαχρονικής συνέχειας αυτών των γλωσσών στην κυπριακή κοινωνία.