Οι αγροτικές οργανώσεις στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ένα διαχρονικό πρόβλημα: την εσφαλμένη επισήμανση εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων ως κυπριακών ή ελληνικών, ακόμα και προϊόντων τουρκικής προέλευσης.
Γεωργοί της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου καταγγέλλουν πρακτικές λαθρεμπορίου φθαρτών προϊόντων, εισαγόμενων παράνομα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα προϊόντα αυτά προέρχονται είτε από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, είτε από την Αίγυπτο, και επανασυσκευάζονται ώστε να παρουσιάζονται ως κυπριακά, επιφέροντας αύξηση της τιμής τους.
Την περασμένη Κυριακή, αγρότες υπέδειξαν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μια συγκεκριμένη εγκατάσταση στη Λευκωσία, ισχυριζόμενοι ότι εκεί λαμβάνει χώρα μια πρακτική ελληνοποίησης εισαγόμενων φθαρτών προϊόντων. Οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούν τη μεταφορά αγγουριών, ντοματών, πατατών και άλλων προϊόντων σε αποθήκη όπου, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, αντικαθίστανται οι αρχικές συσκευασίες τους με άλλες που υποδεικνύουν κυπριακή προέλευση.
Οι αγρότες, μετά την επίσκεψή τους στην εν λόγω εγκατάσταση, προσκόμισαν φωτογραφικό υλικό στις αρχές, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους. Το Τμήμα Γεωργίας ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και την ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνονται από το κυπριακό κοινό.
Σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Γιώργος Ττάκας, ανέφερε ότι η πληροφορία για την εισαγωγή των προϊόντων προήλθε από Τουρκοκύπριο συνάδελφό τους. Σύμφωνα με την πληροφορία, ένα πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι Αμμοχώστου το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 14:00.
Βασιζόμενοι στην πληροφορία αυτή, ομάδα αγροτών μετέβη στην υποδεικνυόμενη εγκατάσταση την Κυριακή, όπου, όπως υποστηρίζουν, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της μεταφοράς των προϊόντων από τουρκικές συσκευασίες σε κυπριακές.
«Εκεί είδαμε τα φθαρτά να μεταφέρονται από τις τουρκικές κάσιες στις δικές μας και καταγγείλαμε την υπόθεση στην Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Ττάκας. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία ότι «δεν μπορούμε να ταΐζουμε τον κυπριακό λαό με προϊόντα που έχουν φυτοφάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι καταγγελίες αυτές εγείρουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον έλεγχο της προέλευσης των τροφίμων που διατίθενται στην κυπριακή αγορά και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών περί φυτοφαρμάκων.
Οι καταγγελίες αυτές εγείρουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον έλεγχο της προέλευσης των τροφίμων που διατίθενται στην κυπριακή αγορά και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών περί φυτοφαρμάκων. Η ενδελεχής διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές είναι επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και η προστασία της κυπριακής γεωργίας
Η ενδελεχής διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές είναι επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και η προστασία της κυπριακής γεωργίας. Η διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ασφάλεια και την προέλευση των τροφίμων.
Η πρακτική αυτή, αν και γνωστή, εντείνεται λόγω της ανομβρίας και της συνεπακόλουθης μειωμένης παραγωγής.
Η σοβαρότητα του ζητήματος, παρόλα αυτά, δεν θα εξεταστεί άμεσα στην Επιτροπή Γεωργίας λόγω φόρτου εργασίας.
Ωστόσο, αναμένεται να απασχολήσει τη Βουλή εντός του επόμενου μήνα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, τόνισε την εισαγωγή προϊόντων που επισήμανση αλλάζεται.
Έκανε επίσης γνωστό το πρόβλημα με την αιγυπτιακή πατάτα, η οποία πλένεται με κυπριακό κοκκινόχωμα και πωλείται ως κυπριακή στην Ελλάδα.