Μια ευρεία κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, έφτασε στη Γενεύη το βράδυ της Κυριακής, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας κρίσιμης φάσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και οι αρχηγοί των κυριότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων. Η ευρεία αυτή εκπροσώπηση υπογραμμίζει την εθνική σημασία που αποδίδεται στην πρωτοβουλία αυτή.
Το πρόγραμμα της Δευτέρας ξεκίνησε με συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, περίπου στις 11:00, κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις και να χαραχθεί η εθνική στρατηγική ενόψει των συνομιλιών.
Οι εργασίες της άτυπης διάσκεψης θα ξεκινήσουν επίσημα στις 19:00 (τοπική ώρα Γενεύης, 20:00 ώρα Κύπρου) με δείπνο που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα και τις εντυπώσεις του από την πρώτη αυτή συνάντηση.
Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κάθε πλευρά μεταξύ 09:00 και 10:45, ακολουθούμενες από την συνεδρίαση της ολομέλειας στο Palais des Nations, την έδρα των ΗΕ στη Γενεύη, η οποία θα διαρκέσει από τις 12:00 έως τις 15:00.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, το InterContinental, όπου θα πραγματοποιηθεί το δείπνο και οι διμερείς συναντήσεις.
Εκτός από τον Γενικό Γραμματέα, τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπούνται από την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνει επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρο Βενέζη, τον διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τάσο Τζιωνη.
Η Γενεύη αναμένεται να φιλοξενήσει εκ νέου μια άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, σηματοδοτώντας μια ακόμη προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του μακροχρόνιου αυτού ζητήματος.
Η προηγούμενη άτυπη συνάντηση στην ίδια πόλη, τον Απρίλιο του 2021, έληξε άκαρπη, κυρίως λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για τους Τουρκοκύπριους και στην κατοχύρωση ίσου διεθνούς καθεστώτος.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα ηγηθείται από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εξωτερικών, κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Χακάν Φιντάν.
Την αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ηγηθεί ο Υφυπουργός Ευρώπης, κ. Στίβεν Ντάουτι, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο για συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Μάικλ Τέιθαμ. Η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει τον παραδοσιακό ρόλο της χώρας ως εγγυήτριας δύναμης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή της στην συνάντηση, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την εμπλοκή της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Δεδομένων των προηγούμενων αποτυχιών και της σταθερής προσήλωσης της τουρκικής πλευράς σε αμφιλεγόμενες θέσεις, οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο παραμένουν συγκρατημένες. Ωστόσο, η συμμετοχή υψηλού επιπέδου αξιωματούχων από Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει μια διάθεση εξερεύνησης όλων των διαθέσιμων επιλογών.
Η επιτυχία της συνάντησης θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα όλων των πλευρών να επιδείξουν ευελιξία και να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει μια κρίσιμη ανάγκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.