Home » Ο κ. Παμπορίδης δήλωσε η διαχείριση ανθρώπινων τραγωδιών και η παροχή βοήθειας σε απελπισμένες καταστάσεις, μετατρέπεται,σε ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο.

Ο κ. Παμπορίδης δήλωσε η διαχείριση ανθρώπινων τραγωδιών και η παροχή βοήθειας σε απελπισμένες καταστάσεις, μετατρέπεται,σε ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο.

Discover the contemporary architecture of Eka Hospital from an aerial perspective, surrounded by lush greenery in Serpong, Indonesia.

Η Αποστολή Ασθενών στο Εξωτερικό: Μια Πολιτική Διάσταση υπό το Πρίσμα του ΓεΣΥ

Η δημόσια συζήτηση σχετικά με την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, και ιδίως η εμπλοκή της γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας υπό την Χριστίνα Γιαννάκη, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ρίχνει φως στις δομικές αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και στις πιθανές πολιτικές προεκτάσεις της διαδικασίας αποστολής ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η ευθύνη για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό βάρυνε μια χαμηλότερη διεύθυνση εντός του Υπουργείου Υγείας.

Η μετάθεση της αρμοδιότητας στη γενική διεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν τυχαία, αλλά υπαγορεύτηκε από την πολιτική ευκαιρία που προσφέρει η διαχείριση περιστατικών συμπολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Η διαχείριση ανθρώπινων τραγωδιών και η παροχή βοήθειας σε απελπισμένες καταστάσεις, μετατρέπεται, κατά την άποψη του κ. Παμπορίδη, σε ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο.

Η δήλωση αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Ενώ η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό αποτελεί μια αναγκαία και ανθρωπιστική πράξη, η πιθανή πολιτική της εκμετάλλευση υπονομεύει την αξιοπιστία του συστήματος.

Η ανάληψη της ευθύνης από την γενική διεύθυνση μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια κεντρικοποίησης και καλύτερου συντονισμού των διαδικασιών. Ωστόσο, η άποψη του κ. Παμπορίδη υπογραμμίζει τον κίνδυνο η διαδικασία αυτή να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, θέτοντας σε κίνδυνο την αμερόληπτη και δίκαιη αντιμετώπιση των ασθενών.

Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ της διοικητικής δομής του Υπουργείου Υγείας, της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της διαχείρισης της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.

Η ανάλυση των διαδικασιών, των κριτηρίων επιλογής και των πηγών χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποκαλύψει πιθανές αδιαφάνειες και να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του συστήματος.

Εν κατακλείδι, η τοποθέτηση του κ. Παμπορίδη αναδεικνύει μια κρίσιμη διάσταση της δημόσιας υγείας, η οποία αφορά στην ηθική και πολιτική διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η διασφάλιση της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της λογοδοσίας είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο σύστημα υγείας. Η συνεχιζόμενη συζήτηση και ο έλεγχος της διαδικασίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό είναι απαραίτητα για την αποφυγή πολιτικών σκοπιμοτήτων και την εξασφάλιση της παροχής της καλύτερης δυνατής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη.

About The Author