Σφοδρή Κριτική Παμπορίδη κατά Δαμιανού για το ΓεΣΥ: «Αποτυγχάνετε να Δώσετε Λύσεις – Δεν Υπάρχει Μέση Οδός»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, άσκησε ο πρώην Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, με αφορμή δηλώσεις του κ. Δαμιανού σχετικά με το ενδεχόμενο συζήτησης για ένα πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ.
Η αντίδραση του κ. Παμπορίδη, εκφρασμένη μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα «X», εστιάζει στην άποψη ότι ο Υπουργός Υγείας είτε αγνοεί τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, είτε δεν την ασπάζεται, επιλέγοντας μια τακτική αποφυγής των πραγματικών προβλημάτων. Ο κ. Παμπορίδης κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία στην εξεύρεση λύσεων στις υφιστάμενες δυσλειτουργίες του συστήματος, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι το ΓεΣΥ είναι και πρέπει να παραμείνει μονοασφαλιστικό.
Ο κ. Παμπορίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:
«Ο Υπουργός της Υγείας @MichaelDamianos καίτοι παρήλθε πέραν του ενός έτους από τον διορισμό του, προφανώς δεν έχει διαβάσει ή δεν έχει αντιληφθεί την φιλοσοφία του ΓεΣΥ ή ακόμα χειρότερα δεν ενστερνίζεται την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και στρουθοκαμηλίζει.»
Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αντί να προστατεύει το ΓεΣΥ, εμφανίζεται «ανοικτή» σε συζητήσεις που αφορούν την ίδια την αρχιτεκτονική του συστήματος, και ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την αποτυχία της να επιλύσει προβλήματα, παρουσιάζοντας τις δυσλειτουργίες ως αποτέλεσμα του μονοασφαλιστικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ.
Ο πρώην Υπουργός καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να εστιάσουν στην επίλυση των προβλημάτων εντός του υπάρχοντος συστήματος, ενισχύοντας το ΓεΣΥ, αντί να το αμφισβητούν και να το υπονομεύουν. Τέλος, καταλήγει με μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Είτε είστε με το ΓεΣΥ είτε είστε εναντίον. Δεν γίνονται και τα δύο.»
Η δημόσια αυτή παρέμβαση του κ. Παμπορίδη αναμένεται να πυροδοτήσει έναν έντονο διάλογο σχετικά με το μέλλον του ΓεΣΥ και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. Η κριτική επικεντρώνεται στην ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα, καθώς και στην διασφάλιση της μονοασφαλιστικής του φύσης, προκειμένου να διατηρηθεί η καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες.