Με σημαντική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Τα δύο νομοσχέδια έτυχαν της έγκρισης με 25 ψήφους υπέρ και 1 κατά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των εργαζομένων και τη δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.
Το πρώτο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο περί Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας Νόμος του 2024», επιδιώκει την αποτελεσματική εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων της Σύμβασης (αρ. 190) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του 2019 σχετικά με τη βία και την παρενόχληση. Η ενσωμάτωση των προνοιών αυτών στην εθνική νομοθεσία αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα και να προστατεύσει τους εργαζομένους από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης.
Το δεύτερο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024», τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.
Η τροποποίηση αυτή διευρύνει τις αρμοδιότητες των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, συμπεριλαμβάνοντας πλέον τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης στην εργασία. Αυτή η προσθήκη ενισχύει σημαντικά την εποπτεία και τη δυνατότητα επιβολής της νομοθεσίας, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική στην πράξη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι η νέα νομοθεσία εισάγει κώδικα συμπεριφοράς και εκπαίδευσης του προσωπικού, επιφέρει αυστηρότερες ποινές και, για πρώτη φορά, τα μέτρα θα εφαρμόζονται και σε τρίτα πρόσωπα που έχουν πελατειακή σχέση ή επισκέπτονται τους χώρους εργασίας ή τον εργοδότη. Επίσης, διευκρίνισε ότι στους χώρους εργασίας συμπεριλαμβάνονται και τα υπηρεσιακά ταξίδια και οι κοινωνικές δραστηριότητες, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, επισήμανε ότι τα δύο νομοσχέδια αποτελούν συμπλήρωση της νομοθετικής πράξης που περιλάμβανε την κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπογραμμίζοντας τη συνοχή της νομοθετικής προσπάθειας.
Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κουλτούρα συγκάλυψης και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μηδενική ανοχή σε όσους καταπιέζουν ή παρενοχλούν ανθρώπους στον εργασιακό τους χώρο.
Η ψήφιση αυτών των νόμων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους. Η αποτελεσματική εφαρμογή τους, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.