Σήμερα, αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πρόταση νόμου που αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).
Η προώθηση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας έρχεται ως αποτέλεσμα απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία δικαίωσε ασθενή του οποίου το αίτημα για λήψη φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ είχε απορριφθεί. Η απόρριψη οφειλόταν στο γεγονός ότι ο ιατρός που παρακολουθούσε τον ασθενή δεν ήταν συμβεβλημένος με το σύστημα.
Το ζήτημα της τροποποίησης της νομοθεσίας συζητήθηκε εκτενώς νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τόσο εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας όσο και η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), κυρία Ιφιγένεια Καμμίτση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι έχει καταρτιστεί πρόταση νόμου για την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με την πρόταση, θα προστεθεί η φράση “συμβεβλημένος ιατρός για παροχή υπηρεσιών εντός του συστήματος” μετά τη λέξη “εκδίδει” στην σχετική διάταξη. Με αυτό τον τρόπο, η συνταγογράφηση θα περιορίζεται σε ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.
Η εκπρόσωπος του ΟΑΥ, κυρία Αργυρού Ιγνατίου, επεσήμανε την ανάγκη για σαφή διάκριση μεταξύ των εγγεγραμμένων και των συμβεβλημένων ιατρών εντός του συστήματος, καθώς πρόκειται για δύο διακριτές κατηγορίες. Η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή παρερμηνειών και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βουλευτές έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον είναι εφικτή η τροποποίηση του νόμου από την Επιτροπή Υγείας, δεδομένης της ύπαρξης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι η Βουλή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Σύνταγμα και διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί τη νομοθεσία.
Συνεπώς, αποφασίστηκε ότι, μετά την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων που ζητήθηκαν από τον ΟΑΥ, η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Η αναμενόμενη ψήφιση αργότερα σήμερα θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΓεΣΥ και την παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς.