Home » Σάλος για την η είδηση περί πρόθεσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να συνάψει συμβόλαιο με τη Χριστίνα Γιαννάκη

Σάλος για την η είδηση περί πρόθεσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να συνάψει συμβόλαιο με τη Χριστίνα Γιαννάκη

Ο ισχυρισμός ότι «μόνο ένα άτομο μπορεί να το κάνει» είναι προκλητικός και προκαλεί αμφιβολίες για την πραγματική οργάνωση και διοίκηση στον τομέα της Υγείας.

Ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο βιώνει μια περίοδο έντονης αναστάτωσης μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να προχωρήσει σε συνεργασία με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Αυτή η κίνηση προκύπτει ενόψει της αφυπηρέτησής της σε ένα μήνα και έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις, καθώς ταυτόχρονα επισημαίνει το κενό που έχει προκύψει λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Η Γιαννάκη αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση της σε περίπου έναν μήνα και η απόφαση αυτή να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από ένα άτομο που σύντομα θα επιλέξει να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή θεωρείται τουλάχιστον αμφισβητήσιμη.

Το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί από το Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), φαίνεται να είναι στο επίκεντρο της κριτικής. Παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, η ανικανότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα είναι εξοργιστική για την κοινή γνώμη. Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη δομή να εμφανίζεται ανίκανη να ολοκληρώσει μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι απολύτως απαραίτητη για την υγειονομική περίθαλψη;

Η αντίθεση μεταξύ της ευθύνης που έχει ένα υπουργείο Υγείας και η θεαματική αδυναμία του να επιτύχει τους στόχους του είναι σκανδαλώδης. Ο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ και οι ευθύνες του απέναντι στους πολίτες δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τις αποφάσεις που βασίζονται στη βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση αναγκών. Ο ισχυρισμός ότι «μόνο ένα άτομο μπορεί να το κάνει» είναι προκλητικός και προκαλεί αμφιβολίες για την πραγματική οργάνωση και διοίκηση στον τομέα της Υγείας.

Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τα μηνύματα που στέλνονται στην κοινωνία μέσα από τέτοιες αποφάσεις. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι υπεύθυνοι δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποφεύγουν τις ευθύνες τους μέσω προσωρινών λύσεων. Η δημόσια υγεία απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και βιώσιμες λύσεις, όχι «μπαλώματα» που βασίζονται σε άτομα που σύντομα θα αποσυρθούν ή θα αποχωρήσουν.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πραγματική ανησυχία και κοστίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ενσκήψει σε αυτό το ζήτημα με σοβαρότητα και να κατανοήσει ότι η Υγειονομική περίθαλψη δεν είναι απλώς αριθμοί και διαδικασίες, αλλά ανθρώπινες ζωές. Για να υπάρχει αποτελεσματική φροντίδα, απαιτείται διαρκής αξιολόγηση και αναθεώρηση των τηλεγραφικών προγραμμάτων και διαδικασιών. Είναι καιρός για αλλαγή και πρόοδο, και όχι για παραλλαγές και αμφισβητήσεις.

Η αναμενόμενη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ αναμένεται να προσφέρει μια προσωρινή λύση στο κενό αυτό, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας και, ενδεχομένως, ανακουφίζοντας το επιβαρυμένο διαχειριστικό πλαίσιο του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, παρά τη θετική προοπτική που μπορεί να διασφαλίσει αυτή η κίνηση, υπάρχουν δυναμικές που χρήζουν ειδικής προσοχής.Η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία συχνά είναι επίφοβη, ενώ οι αλλαγές στη διοίκηση μπορούν να δημιουργήσουν αναταραχές στην εφαρμογή των πολιτικών και των στρατηγικών που σχεδιάζονται για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας. Η εμπειρία και οι γνώσεις της κ. Γιαννάκη είναι σίγουρα πολύτιμες, ωστόσο η πρόθεση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες και τις συμφωνίες που μπορεί να επιτευχθούν στο μέλλον.

Συνοψίζοντας, ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν την κατεύθυνση και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους πολίτες στο άμεσο μέλλον. Εν μέσω αυτών των αναταραχών, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με τρόπο που να προάγει την αποτελεσματικότητα και την προσβασιμότητα για όλους τους ασθενείς.

About The Author