Ένα ανησυχητικό φαινόμενο έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με νεαρούς άνδρες από το Μπαγκλαντές να καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν με σκοπό να πολεμήσουν υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, οι άνδρες αυτοί, υποσχέθηκαν εργασία στην Κύπρο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δραματικά διαφορετική πραγματικότητα: την επιστράτευσή τους στον ρωσικό στρατό και την τοποθέτησή τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η πρεσβεία του Μπαγκλαντές στη Μόσχα έχει ήδη δεχθεί εκκλήσεις από περίπου δώδεκα οικογένειες, που ζητούν βοήθεια για τον επαναπατρισμό των γιων τους. Οι οικογένειες ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους εξαπατήθηκαν με ψευδείς υποσχέσεις και αναγκάστηκαν να καταταγούν στον ρωσικό στρατό.
Ο Μοχάμαντ Άκραμ Χοσάιν, ένας από τους άνδρες που κατάφερε να διαφύγει, περιέγραψε πώς αυτός και ο γαμπρός του εγγράφηκαν σε γραφείο εύρεσης εργασίας, με την προσδοκία να βρουν δουλειά στην Κύπρο. Αντ’ αυτού, τους πρότειναν εργασία στη Ρωσία. «Δεν είχαμε ιδέα ότι θα καταλήγαμε στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Χοσάιν.
Οι τραγικές συνέπειες αυτής της απάτης έχουν ήδη αρχίσει να εκτυλίσσονται. Ο Χασέμ, πατέρας ενός άνδρα που φέρεται να σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσε με οδύνη: «Ξοδέψαμε πολλά για να τον στείλουμε εκεί, και τώρα περιμένουμε το πτώμα του». Ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να ενεργήσει ώστε η μητέρα του να μπορέσει να αποχαιρετήσει τον γιο της.
Ο Φαρχάντ Χοσάιν, επιτετραμμένος του Μπαγκλαντές στη Μόσχα, επιβεβαίωσε ότι η πρεσβεία γνωρίζει για τις καταγγελίες και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Μοχάμαντ Γιασίν Σέιχ, ούτε άλλες περιπτώσεις Μπαγκλαντεσιανών τραυματιών ή νεκρών, καθώς η πρεσβεία αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.
Ο Χοσάιν ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι όσοι πολεμούν για τη Μόσχα έχουν υπογράψει συμβόλαια και υπόκεινται στους κανόνες του πολέμου. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες αυτοί εξαπατήθηκαν και βρέθηκαν σε μια κατάσταση στην οποία δεν συμφώνησαν ποτέ.
Η ακριβής έκταση του φαινομένου παραμένει ασαφής. Ενώ μια εφημερίδα του Μπαγκλαντές, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, αναφέρει ότι πάνω από 100 Μπαγκλαντεσιανοί έχουν ενταχθεί στον ρωσικό στρατό, ο επίσημος αριθμός παραμένει άγνωστος.
Η υπόθεση του Μοχάμαντ Άκραμ Χοσάιν, που κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην πατρίδα του, αναδεικνύει την οργανωμένη φύση του δικτύου διακίνησης που οδηγεί αυτούς τους άνδρες στη Ρωσία. Ο Χοσάιν υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο στα ρωσικά, μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε, πριν μεταφερθεί σε στρατιωτικό στρατόπεδο.
Η υπόθεση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική διάσταση της στρατολόγησης αλλοδαπών σε εμπόλεμες ζώνες μέσω απάτης, καθώς και την ευθύνη των εμπλεκομένων χωρών να προστατεύσουν τους πολίτες τους από παρόμοιες πρακτικές. Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει την επιστροφή των εξαπατημένων πολιτών της και να διερευνήσει διεξοδικά τα δίκτυα διακίνησης που εμπλέκονται σε αυτή την τραγωδία.