7 TO 7 NEWS

ΚΥΠΡΟΣ

Η Ένταση κλιμακώνεται: Ισραήλ και Τουρκία σε Λεκτική Αντιπαράθεση

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βρίσκονται σε ένα ακόμη κρίσιμο σημείο, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την άμεση απάντηση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Η αντιπαράθεση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στην Τουρκία, μετά την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε με σκληρές επικρίσεις του Ερντογάν προς το Ισραήλ, όπου, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποίησε εκφράσεις που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα αιχμηρές και με θρησκευτική χροιά, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, οι αναφορές του Ερντογάν στην “καταστροφή του σιωνιστικού Ισραήλ” και η χρήση του προσωνυμίου του Αλλάχ “Al-Qahhar” εκλήφθησαν ως επιθετικές και αντισημιτικές.

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ήταν άμεση και έντονη. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), κατηγόρησε τον Ερντογάν για αποκάλυψη “αντισημιτικού προσώπου” και τον χαρακτήρισε “επικίνδυνο τόσο για την περιοχή όσο και για τον ίδιο του τον λαό”. Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια σοβαρή επιδείνωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογραμμίζει την ανησυχία του Ισραήλ για την αυξανόμενη επιθετικότητα στην ρητορική της τουρκικής ηγεσίας.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καλώντας τες να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο που, κατά την άποψή του, συνιστά ο Ερντογάν. Η αναφορά αυτή υπογραμμίζει την προσπάθεια του Ισραήλ να διεθνοποιήσει την αντιπαράθεση και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία μέσω των διεθνών της συμμαχιών.

Η συγκεκριμένη κρίση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προηγούμενα επεισόδια που έχουν δοκιμάσει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Από τις εντάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο,μέχρι τις διαφωνίες σχετικά με την παλαιστινιακή κρίση, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από αμοιβαίες κατηγορίες και βαθιά δυσπιστία.

Η τρέχουσα κλιμάκωση αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και να δυσκολέψει περαιτέρω οποιαδήποτε προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών στο άμεσο μέλλον. Η ρητορική ένταση, ιδίως αν αυτή συνεχιστεί, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η διπλωματία και ο διάλογος γίνονται ακόμη πιο δύσκολοι.

About The Author