Οι εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή του Λιβάνου δοκιμάζονται εκ νέου, με το Ισραήλ να εξαπολύει, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, παραβιάζοντας την εκεχειρία.
Οι ισραηλινές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού, φέρονται να έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο το Σάββατο, έπειτα από ισχυρισμούς του Ισραήλ περί αναχαίτισης ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την ήδη κλονισμένη εκεχειρία, η οποία είχε επιτευχθεί μετά από πολυετή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Η τρέχουσα κλιμάκωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς η περιοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, γεγονός που εντείνει τους φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκτοξεύσεις ρουκετών, επιμένοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην εκεχειρία. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ταυτότητα της ομάδας που εκτόξευσε τους πυραύλους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, προσθέτοντας ότι από τις έξι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, τρεις πέρασαν στο Ισραήλ και αναχαιτίστηκαν.
Οι εν λόγω ανταλλαγές πυρών σηματοδοτούν την πρώτη τέτοια ενέργεια από τότε που το Ισραήλ έπαψε, ουσιαστικά, να τηρεί την ξεχωριστή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη Χαμάς, σύμμαχο της Χεζμπολάχ και υποστηριζόμενη από το Ιράν. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι επιθέσεις του στρέφονται κατά της Χεζμπολάχ.
Ο Οφίρ Φολκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Reuters: «Περιμένουμε από τον Λίβανο να φροντίσει για το δικό του μέρος της συμφωνίας. Οι IDF θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες μας μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά».
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Λιβάνου, το Ισραήλ έχει παραβιάσει την εκεχειρία περισσότερες από 1.188 φορές, προκαλώντας τον θάνατο 95 αμάχων και τον τραυματισμό πάνω από 300.
Η κλιμάκωση αυτή προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες διπλωματικές προσπάθειες προς την αποκατάσταση της εκεχειρίας και την αποφυγή μιας νέας, εκτεταμένης σύγκρουσης. Η συνεχιζόμενη αστάθεια στον Λίβανο έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.