Η πολιτική σκηνή στην Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έντονου αναβρασμού, με αφορμή την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά τη σύλληψη και φυλάκισή του στις 19 Μαρτίου. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την επικύρωση της προεδρικής του υποψηφιότητας αποτυπώνει μια σαφή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν και σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες σε ολόκληρη την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη προς τον Ιμάμογλου. Ο ίδιος, σε μήνυμά του από τη φυλακή, έκανε λόγο για 15 εκατομμύρια πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της προσωρινής απομάκρυνσής του από τη θέση του δημάρχου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «πραξικόπημα», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, τόνισε ότι «το έθνος αποκρούει ένα πραξικόπημα μέσα από τις κάλπες αλληλεγγύης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προφυλακισμένος Ιμάμογλου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, για συμβολικούς λόγους, στις εκλογές αυτές. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν παύει να είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της λαϊκής βούλησης και μια ηχηρή απάντηση στις ενέργειες της κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, σε μήνυμά του μετά το κλείσιμο των καλπών, έκανε λόγο για ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές και για ένα μήνυμα που έστειλαν 15 εκατομμύρια πολίτες προς τον Ερντογάν, λέγοντας “Φτάνει πια”.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και να επηρεάσει τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το γεγονός ότι ένας πολιτικός που βρίσκεται στη φυλακή κατάφερε να κινητοποιήσει τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να λάβει μια τόσο ισχυρή λαϊκή εντολή, θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατική νομιμότητα των ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν και προαναγγέλλει πιθανές ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας.