Επαναλαμβανόμενοι Ισχυρισμοί Τατάρ για το Βαρώσι και το ΕΒΚΑΦ: Μια Επικίνδυνη Ρητορική

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε πρόσφατα τον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό του ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, γνωστή ως Βαρώσι, αποτελεί “βακουφική περιουσία” από την οθωμανική περίοδο. Η δήλωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TÜRSAB), υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια νομιμοποίησης της de facto κατοχής και της επιχειρούμενης εκμετάλλευσης της περιοχής.
Ο κ. Τατάρ συνέδεσε τον τουρισμό στα κατεχόμενα με το Βαρώσι, αναφέροντας ότι 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν επισκεφθεί την πόλη μετά το άνοιγμά της. Ενώ η αύξηση του τουρισμού μπορεί να φαίνεται επωφελής, δεν θα πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι η πρόσβαση στο Βαρώσι έχει διευκολυνθεί παράνομα, κατά παράβαση των διεθνών ψηφισμάτων και χωρίς τη συναίνεση των νόμιμων ιδιοκτητών της.
Παράλληλα με τους ισχυρισμούς για το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε το ΕΒΚΑΦ ως “σύμβολο εντιμότητας” κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 454η επέτειο από την ίδρυσή του. Η αναφορά του σε “αγώνες” για τη διεκδίκηση περιουσιών στη “νότια Κύπρο” και στις βρετανικές βάσεις υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη επιθετική ατζέντα σχετικά με τις περιουσίες και την κυριαρχία.
Οι ισχυρισμοί περί “βακουφικής περιουσίας” στο Βαρώσι είναι ιδιαίτερα προβληματικοί, δεδομένου ότι αμφισβητούν τις ιδιοκτησιακές σχέσεις που έχουν καθοριστεί πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 και αψηφούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η επίκληση ιστορικών νομικών επιχειρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συνεχιζόμενη κατοχή και την εκμετάλλευση της περιουσίας των εκτοπισμένων κατοίκων της Αμμοχώστου.
Η ρητορική του κ. Τατάρ φαίνεται να στοχεύει σε μια διπλή κατεύθυνση. Αφενός, προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ενέργειες στα κατεχόμενα στο εσωτερικό ακροατήριο, προβάλλοντας το ΕΒΚΑΦ ως θεματοφύλακα των “εθνικών και πνευματικών αξιών”. Αφετέρου, επιδιώκει να δημιουργήσει νομικό έρεισμα για την περαιτέρω εκμετάλλευση του Βαρωσιού, προσελκύοντας παράλληλα τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τους ισχυρισμούς του κ. Τατάρ και να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες της Αμμοχώστου. Η συνέχιση της προσπάθειας νομιμοποίησης της κατοχής και της εκμετάλλευσης της περιουσίας δεν συμβάλλει στην εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Αντίθετα, υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εδραιώνει περαιτέρω το αδιέξοδο.