Η επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών, Ροζ Μαρί Ντι Κάρλο, στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε ένα καίριο βήμα προς την προετοιμασία της επικείμενης πενταμερούς διάσκεψης τον ερχόμενο Μάρτιο.
Οι συναντήσεις της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αντηχούν την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι αποστολές των Ην. Εθνών δεν συνιστούν απλώς επισκέψεις για αναψυχή, αλλά έχουν ως κύριο στόχο την εύρεση λύσεων στα ανοιχτά ζητήματα της Κύπρου.
Η συζήτηση γύρω από το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, όπως η Μια Μηλιά, η Λουρουτζίνα και τα Κόκκινα, έχει μετατραπεί σε σημείο έντονων διλημμάτων και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η σταδιακή αποδοχή και το άνοιγμα νέων διαδρομών θα μπορούσαν να συνδράμουν στην εκτόνωση της έντασης και στη μείωση των χωριστικών τειχών που εξακολουθούν να υπάρχουν. Κάθε νέο σημείο διέλευσης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διάθεση για συνεργασία και να προωθήσει την διαδικασία της επανένωσης.
Επιπλέον, η ρήση του Κωνσταντίνου Κόμπου σχετικά με τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας για την πενταμερή διάσκεψη ενσωματώνει και την ανάγκη για αποφασιστικότητα. Η επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία προϋποθέτει τη συμφωνία στα θέματα διέλευσης, καθώς η έλλειψη κοινών εδαφών καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός θετικού κλίματος.
Αν η πενταμερής καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες.
Η πολιτική κατάσταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά φανερώνει μια ανησυχητική στροφή προς ακραίες θέσεις που αναμφίβολα αποδυναμώνουν την προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Είναι ζωτικής σημασίας τα κυρίαρχα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την παγίωση της διχοτόμησης και θα προάγουν την έννοια της συνενοχής και της συνεργασίας.
Εν κατακλείδι, η Κύπρος οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρελθόντος με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Η επαναφορά στη διαιρετική λογική μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μέλλον του νησιού. Οι επόμενες ημέρες αποτελούν μια κρίσιμη καμπή για την ιστορία της Κύπρου, όπου η τολμηρή στάση και οι δημιουργικές προτάσεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς μια βιώσιμη και διαρκή λύση.