Home » Νίκος Αναστασιάδης, Η Αναζήτηση της Ευθύνης και η Ελπίδα για το Μέλλον των Κυπριακών Διαπραγματεύσεων

Νίκος Αναστασιάδης, Η Αναζήτηση της Ευθύνης και η Ελπίδα για το Μέλλον των Κυπριακών Διαπραγματεύσεων

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την πρόθεσή του να δημοσιοποιήσει τα αίτια του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκόπη η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί την συνεχιζόμενη σημασία που αποδίδεται στη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τις αποτυχίες του παρελθόντος, με σκοπό να εξαχθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον.

Ερωτηθείς για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες θέσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας.

Επισήμανε δε, τον προβληματισμό που προκαλεί η ευρύτερη διεθνής κατάσταση, με την αμφισβήτηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς έννομης τάξης. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η δική του πλευρά διατηρεί τις ορθές θέσεις και τη βούληση για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά.

Σχετικά με τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο τέως Πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία ότι θα θέσει την Τουρκία εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αναγνώρισε ωστόσο ότι, στο παρελθόν, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να χειριστεί τα θέματα με διπλωματική αβρότητα δεν βοήθησε ιδιαίτερα, ιδίως στην περίπτωση του Κραν Μοντανά.

Υπενθύμισε την έκθεση της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, όπου ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κατέγραψε ότι απέμενε “το τελευταίο μίλι” για την επίτευξη συμφωνίας. Εξέφρασε την ελπίδα για μια πιο αποφασιστική στάση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η Τουρκία την υποχρέωσή της να ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε τις επικρίσεις που ασκεί ο κ. Ερντογάν σε άλλους για συμπεριφορές ανάλογες με εκείνες της Τουρκίας το 1974. Καταλήγοντας, ευχήθηκε να υπάρξει αποφασιστικότητα τόσο από τον Γενικό Γραμματέα όσο και από την Τουρκία, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να φέρει η Τουρκία πραγματική ειρήνη στην περιοχή, υποβοηθώντας παράλληλα και τον εαυτό της.

Συνοψίζοντας, η συνέντευξη του τέως Προέδρου Αναστασιάδη υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία όσον αφορά τις αποτυχίες του παρελθόντος στις κυπριακές διαπραγματεύσεις. Παρά την απαισιοδοξία που επικρατεί, διατηρείται η ελπίδα για μια πιο εποικοδομητική στάση εκ μέρους της Τουρκίας, υπό την καθοδήγηση και την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

About The Author