7 TO 7 NEWS

ΚΥΠΡΟΣ

Προσδοκίες και Προκλήσεις: Η Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ υπό το Φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσεγγίζει τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Ερσίν Τατάρ, με σαφή και διακηρυγμένο στόχο: την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Οι δηλώσεις του Προέδρου, στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο της 1ης Απριλίου, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα του να εξετάσει είτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είτε άλλες πρωτοβουλίες, αρκεί αυτές να συμβάλλουν στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης.

Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι η σταθερή δέσμευση στο συμφωνημένο πλαίσιο, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση δίνεται στην καταλυτική, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, παρέμβαση της ΕΕ στη Γενεύη, λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης, η οποία καθιστά σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μετά από μια ενδεχόμενη λύση.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εφόσον υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση. Σε αυτό το πλαίσιο, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση, πέραν της γενικής επιδίωξης για πρόοδο, φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα μέρη έναντι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στα αποτελέσματα της Γενεύης συμπεριλαμβάνονται η συζήτηση για πιθανά ΜΟΕ, ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης (διαδικασία που βρίσκεται σε γραφειοκρατικό στάδιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) και η προγραμματισμένη συνάντηση στη Γενεύη στα τέλη Ιουλίου.

Ενώ ο Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση, οι δηλώσεις του υποδηλώνουν μια προσέγγιση επικεντρωμένη στην εξεύρεση κοινού εδάφους και στην υλοποίηση πρακτικών μέτρων που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα και θα ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η πρόκληση παραμένει η γεφύρωση των υφιστάμενων διαφορών και η δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίκληση στο χρέος προς τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, 70 χρόνια μετά τον αγώνα τους, προσδίδει επιπλέον βαρύτητα και ηθική διάσταση στην προσπάθεια αυτή.

About The Author