Υιοθετώντας τις Καλύτερες Ιδέες για την Κύπρο: Πέρα από Πολιτικές Διαχωριστικές Γραμμές

Στην πολιτική σκακιέρα, ιδίως σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής σημασίας όπως το κυπριακό, η προσκόλληση σε στενές ιδεολογικές γραμμές συχνά αποδεικνύεται τροχοπέδη. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να υπερβούμε τις πολιτικές αγκυλώσεις και να αγκαλιάσουμε προτάσεις που προάγουν το εθνικό συμφέρον, ανεξάρτητα από την πολιτική τους αφετηρία.
Στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, δεν πρέπει να αφήνουμε να πέσουν στο κενό προτάσεις με προοπτική, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση για τη λειτουργία παραρτημάτων διεθνών οργανισμών στην Κύπρο, ως μέρος μιας συνολικής λύσης. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί ιδεολογικά με τον εισηγητή της πρότασης, (εν προκειμένω, αναφέρεται ο Τάκης Χατζηγεωργίου), δεν πρέπει να απορριφθεί a priori λόγω κομματικών αντιπαλοτήτων.δεν πρέπει να την απορρίψει αβασάνιστα.
Αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση έχει πραγματικές πιθανότητες διεθνούς αποδοχής και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ασφάλειας, τότε θα πρέπει να γίνει πολιτική προτεραιότητα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση για τη δημιουργία παραρτημάτων διεθνών οργανισμών παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Διεθνής Αποδοχή: Η ύπαρξη διεθνών οργανισμών σε μια ενωμένη Κύπρο θα μπορούσε να ενισχύσει την εικόνα της χώρας ως ένα σταθερό και ασφαλές κράτος, ελκυστικό για επενδύσεις και τουρισμό. Η διεθνής παρουσία θα λειτουργούσε ως σφραγίδα αξιοπιστίας και θα προσέλκυε ξένα κεφάλαια.
- Θέματα Ασφάλειας: Η παρουσία διεθνών οργανισμών μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας. Θα συνέβαλλε στην αποτροπή πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η διαρκής διεθνής παρακολούθηση θα δρούσε αποτρεπτικά και θα εξασφάλιζε την ομαλή λειτουργία της ενωμένης Κύπρου.
- Οικονομική Ανάπτυξη: Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εισροή κεφαλαίων που συνδέονται με τη λειτουργία των οργανισμών αυτών θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τους Κυπρίους. Η δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου στην Κύπρο θα προσελκύσει ταλέντα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Επομένως, η συγκεκριμένη πρόταση, ανεξάρτητα από την πολιτική της προέλευση, αξίζει να εξεταστεί σοβαρά και να προωθηθεί συλλογικά. Η υπέρβαση των κομματικών διαφορών και η σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους. Ας θέσουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από τις κομματικές μας προτιμήσεις και να αξιοποιήσουμε κάθε ιδέα που μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο.