Το κυπριακό γαϊδούρι είναι μια ενδημική ράτσα του νησιού της Κύπρου, η οποία έχει σημαντική πολιτιστική και οικολογική αξία

Τα γαϊδούρια της Καρπασίας, τα οποία έχουν μετατραπεί σε σύμβολο της κυπριακής κληρονομιάς, βρήκαν φρικτό θάνατο, με ιδιαίτερα σοκαριστικές λεπτομέρειες, όπως η θανάτωση έγκυου θηλυκού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτή η πράξη θηριωδίας δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαία εγκληματικότητα, αλλά φαίνεται ότι υποδηλώνει μια σχεδιασμένη και απάνθρωπη ενέργεια.
Το κυπριακό γαϊδούρι είναι μια ενδημική ράτσα του νησιού της Κύπρου, η οποία έχει σημαντική πολιτιστική και οικολογική αξία. Υπάρχουν δύο κυριότερα είδη: το πρώτο είναι μεγαλύτερο με σκούρο χρώμα και χαρακτηριστική ανοιχτή κοιλιά, πιθανώς προερχόμενο από ευρωπαϊκές ρίζες. Το δεύτερο είδος είναι πιο μικρό και γκρι, με αφρικανική προέλευση, και αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού, ο οποίος, κατά την απογραφή του 2002, ανέρχονταν σε 2.200-2.700 ζώα.
Η κατάσταση των κυπριακών γαϊδουριών έχει επιδεινωθεί, καθώς αρκετές εκατοντάδες από αυτά ζουν σε άγρια κατάσταση στη χερσόνησο της Καρπασίας, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπου εγκαταλείφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους αγρότες κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές προκλήσεις για την επιβίωσή τους, καθώς οι πληθυσμοί τους μειώθηκαν δραματικά και το 2008 υπήρξε επειγόντως ανάγκη για τη σωτηρία τους, μετά τον θάνατο δέκα από αυτά τα ζώα.
Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε το 2008, όταν Έλληνες και Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν για την προστασία αυτού του πολύτιμου είδους από την πλήρη εξαφάνιση. Αυτή η συνεργασία μαρτυρεί την αναγνώριση της σημασίας των κυπριακών γαϊδουριών όχι μόνο ως ζωντανών οργανισμών, αλλά και ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η διατήρηση αυτών των ζώων καθιστά αναγκαία τη συνεργασία και την ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προωθώντας παράλληλα την αλληλεγγύη και την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού.